Reklama
 
Blog | Scio

Dětský tábor – utrpení nebo radost?

Dětský tábor - pro mě v dětství synonymum děsu a šílenství. „Hlavně mě tam, maminko a tatínku, neposílejte!“ Maminka a tatínek měli možná stejný názor. Před každým létem se mě i bratra bez většího zájmu zeptali: „Chcete jet na tábor?“ A po očekávaném zamítavém kroucení našimi hlavinkami, vyřkli ortel vždy stejný: „Dobře. Budete u babičky.“ 

Co vyvolává představa tábora ve Vás? V každém asi trochu něco jiného. Někdo s mou tehdejší nechutí účastnit se organizované zábavy bude cítit, jiný si třeba poklepe na čelo a řekne si, marja ženská, tábory jsou přece super! A já v dospělosti postupně docházím k tomu, že tábory opravdu mohou být super a do duše se mi vkrádá nejasná obava, zda jsem o něco důležitého nepřišla…

A možná že nepřišla. Na výpravu na tábor, do míst obklopených na vlas stejnými chatkami uprostřed temného lesa nebo na podivné louce, musí být dítě připraveno a dobře informováno, aby mělo představu, co je čeká. Já tehdy měla svou představu jasnou. Přes den mě budou nutit běhat a plnit s úsměvem na rtech soutěžní úkoly, ve kterých stejně nikdy neuspěji. Večer pak netrefím do své chatky, protože ji nepoznám. A v noci mě budou nutit bát se na stezce odvahy… to není třeba, bojím se už tak dost.

Možná by mi tehdy pomohlo jediné, a to správně vybrat tábor přesně pro mě. Dneska je naštěstí nabídka pobytů a táborů tak široká a informace jsou tak lehko dostupné, že se při troše dobré vůle a štěstí určitě podaří najít to pravé pro každé dítě. Ať už Vaše dítě zajímá určitý druh sportu, má rádo koně, tancuje, bádá a přemýšlí nebo chodí do skauta, má mnoho možností jak se v létě právě v tom svém „oboru“ vyřádit. Dopřát dětem můžete i různé stupně pohodlí. Od spaní ve stanech po pobyt v pokojích, které si nezadají s lecjakým hotelem. Pro jedno dítě může být představa soutěží a sportu děsivá, jiný si právě bez nich nedovede tábor představit. Důležité je o tom spolu mluvit a vyjasnit si představu, přání i požadavky. Abyste byli o prázdninách v klidu. Vy i děti.

Reklama

Možná to teď bude působit až paradoxně, ale že neuhodnete, co právě nyní dělám, na čem pracuji? Ano, jak jinak, organizuji letní tábory J. Vzhledem k mé povaze i zkušenostem mě těší, že na táborech, které připravuji, převládá spolupráce, dobrovolnost a přátelská atmosféra. Prázdniny se blíží a v některé dny bych si nezadala s chobotnicí, jak rychle se snažím zvedat telefony a vyřizovat četné e-mailové dotazy. Je totiž důležité nejenom mluvit s dítětem o jeho představě, ale zjistit si podrobné informace i od organizátora tábora. Na co byste se.. třeba zrovna mě..měli ptát?

–          Jak bude vypadat táborový den?

–          Kolik bude na táboře zhruba dětí a kolik dospělých se o ně bude starat?

–          Jak vypadá táborový řád?

–          Jakým způsobem je zajištěno ubytování a strava?

–          Jezdí na tábor děti, které se už navzájem znají nebo neznají? Je dobré, aby jelo naše dítě samo, bez kamaráda či sourozence?

–          Je zajištěna doprava na místo konání?

–          Je zajištěn zdravotník popřípadě lékař?

Pokud se odpovědi na veškeré otázky, které Vás a dítě napadnou, setkají s Vašimi očekáváními, je napůl vyhráno. Nejdůležitější totiž teprve přijde, tedy samotná účast na vybraném táboře. Jak my, tak jistě i ostatní organizátoři nejrůznějších táborů, se veškerými silami snažíme, aby se děti něco naučily, našly si kamarády, zažily dobrodružství a radostné okamžiky. Možná se pak na konci při odjezdu budou loučit tak, jako se v minulém roce na prvním táborovém běhu loučily naše děti. Objaly se kolem ramen a každému odjíždějícímu kamarádovi zazpívaly úplně jako paní Whitney Houston „I will always love youuu…“. Jenom o trochu falešněji.

 

A jaké máte zkušenosti z táborů Vy, případně Vaše děti? Jak je vybíráte a co je pro Vás důležité? Léto se blíží, ať je pro Vás létem jedinečným, plným smíchu a příjemných zážitků.

Eva Strachotová, Scio